Kapcsolat

Csillag Kata

E-mail: csillagfitt@gmail.com

Facebook:     
https://www.facebook.com/csillagfitt/

Megtalálhatóak vagyunk: 

8000, Székesfehérvár
Selmeci utca 27.
(Parkolás az utcán, ingyenesen) 

MIÉRT A PILATES? HOGYAN FÜGG ÖSSZE A PILATES ÉS A TÁNC?

2018.04.12.

MIÉRT A PILATES? HOGYAN FÜGG ÖSSZE A PILATES ÉS A TÁNC?

A pilates napjainkban már az egyik legkedveltebb edzésformának számít. Magyarországon 2003 óta vált ismertté. A pilatest kismamák, idősebbek és a valamilyen mozgásszervi panaszokkal küzdő sportolni vágyók is bátran választhatják.

A pilates olyan specális mozgásforma, amely a teljes testet edzi, a törzsstabilizációt helyezi a középontba, melyet speciális lágzástechnika kísér. Gyakorlatai egymásra épülnek. Rendkívül fontos a fokozatosság elve, vagyis a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebb gyakorlatok felé.

Kezdő szinten az alap gyakorlatokat meg kell tanulni a lehető legprecízebben és  lehető legpontosabban kivitelezni. Amikor már magabiztosan eltudjuk végezni ezeket a többnyire talajgyakorlatokból álló elemeket, akkor a későbbiekben használhatunk különböző eszközöket is (kézisúlyzó, softball, fitball). Ezt követően átválthatunk a nehezebb gyakorlatokra, amennyiben úgy érezzük, hogy valamennyire már meg is erősödtünk.
Fontos tudnivaló, hogy mindig az erőnlétünknek, fizikai állapotunknak legmegfelelőbb gyakorlatokkal indítsuk az edzést.

"HISZEK A MÓDSZEREMBEN! SOHA NEM VOLT SZÜKSÉGEM GYÓGYSZEREKRE. A SÉRÜLÉSEK MINDIG ELKERÜLTEK. AZ EGÉSZ VILÁGON MINDENKINEK VÉGEZNI KELLENE A GYAKORLATAIMAT! KIEGYENSÚLYOZOTTAK ÉS FITTEK LEHETNEK!"

"CSAK ANNYI IDŐS VAGY, AMENNYI A GERINCOSZLOPOD!"

/JOSEPH PILATES/

Joseph Pilates 1880-ban Németországban született. 1923-ban kivándorolt az USA-ba, ahol megnyitotta első stúdióját. Elsősorban táncosok és színészek kezelésével és rehabilitációjával foglalkozott. Tanítványai között szerepelt többek között Martha Graham is, aki a modern tánc jeles képviselője.

Pilates programja erősítő-és nyújtógyakorlatokból tevődik össze, amelyek elsősorban a törzs izmokra (core izmok-mellizom, hasizom, hátizom) valamint a törzs középpontjára koncentrál.
A mozdulatokat a táncosokéhoz lehet hasonlítani:
- simulékonyak és koncentráltak
- erőteljesek, mégis elegánsak

ALAPELVEK:

- kontroll

- légzés

- folyamatos mozgás

- képzettársítás

- elkülönítés

- stabilitás

- minőség

- központ

- pontosság

Ha legalább heti 2 pilates órán veszünk részt, a következőket tapasztaljuk:

- fejlődik hajlékonyságunk és az erőnk

- változik testünk feszessége

- javul testtartásunk és testtudatunk

- mozdulataink kifinomultabbak lesznek

- tudatosabbá válik légzésünk, javul tüdőnk teljesítménye

- jobban tudunk összpontosítani

- javul alaphangulatunk

SAJÁT TAPASZTALATOM A PILATESRŐL:
2017. májusában egy táncfesztiválon a produkció közben egy akrobatikus elemből való rossz érkezésnél térdsérülést szenvedtem. Az orvosok megállapították, hogy az elülső  keresztszalagom elszakadt. Volt aki a műtétet javasolta, valaki pedig azt, hogy erősítsem a combizmomat, így nem lesz szükség a beavatkozásra. Az utóbbi megoldást választottam. A gyógytornász által koordinált gyakorlatok elvégzése mellett elkezdtem alkalmazni a pilates gyakorlatokat is és 3-4 hónap rehabilitáció és kitartó mozgásterápia után amihez Pilates programját használtam, a térdem teljesen rendbejött műtét nélkül, és folytathattam a táncot és a sportolást.

Ajánlom szeretettel ezt az óratípust akár egyéni akár csoportos óra keretében is. Az egyéni órán több odafigyelést és személyre szabottabb edzésen tudsz részt venni, a csoportos órákon pedig együtt dolgozva érhetünk el fejlődést.

vissza